Helicobacter pylori – bóle żołądka i dwunastnicy

Ten post przeczytasz w max 2 minuty

Problemy żołądkowe dotykają wiele osób i jest to dziś bardzo popularny problem zdrowotny. Bardzo często za tego typu problemami stoi Helicobacter pylori.

Objawy Helicobacter pylori:

– bóle żołądka/ciężkość na żołądku po spożyciu niektórych pokarmów lub octu lub witaminy C.

Przyczyny:

– ranki w śluzówce ściany żołądka lub podrażniona błona śluzowa żołądka,

– owrzodzenie dwunastnicy i żołądka, niekoniecznie jest to równoznaczne z przerostem Helicobacter,

– przerost bakterii np. Helikobacter pylori – występuje naturalnie i w zdrowym żołądku jest w ograniczonej liczebności, bakteria uszkadza błony śluzowe.

Źródło nierównowagi:

– zaburzenie równowagi kwasowej żołądka, żołądek nie produkuje właściwej ilości soku żołądkowego i enzymów trawiennych – to może prowadzić do przerostu Helicobacter pylori,

– zaburzenie pH żołądka, pH musi być kwaśne.

Jak do tego doszło:

– zła dieta, spożywanie w przewadze produktów obniżających pH np. produkty składające się
z dużych ilości cukrów (słodycze, pieczywo, potrawy mączne: makarony, pierogi, naleśniki),

– odwodnienie też może być przyczyną namnożenia się Helicobacter pylori, człowiek składa się wg różnych źródeł w 60-80% z wody, nie z herbaty, nie z kawy, nie z soków owocowych, a z czystej, żywej wody – jeśli jedynymi napojami jakie spożywamy w ciągu dnia są kawa i herbata albo o zgrozo słodzone napoje, to jesteśmy na prostej drodze do zaburzenia równowagi co najmniej w żołądku, ale zwykle to raczej kaskada,

– stres – układ pokarmowy jest bardzo czuły, jeśli chodzi reakcję na stres,

– używki: kawa, papierosy, alkohol,

– leki.

Jak przywrócić prawidłowe funkcje i okiełznać Helicobacter:

– nawodnienie – 30ml wody na każdy kilogram masy ciała dziennie,

– przy zapaleniu błony śluzowej żołądka skuteczne może być krótkotrwałe zastosowanie leków tzw. inhibitorów pompy protonowej, które zatrzymują produkcję kwasu solnego, aby nie podrażniać błony śluzowej, wyłącznie po konsultacji z lekarzem!

– głodówka 3-5 dni, można jeść kogel – mogel z żółtek, spożywać powoli, 2 -3 razy dziennie,

– dobrany indywidualnie probiotyk,

– zioła np. len, glistnik, lukrecja, porost islandzki, prawoślaz, pokrzywa, belladonna,

– witaminy i minerały: oczywiście witamina D3, B kompleks, magnez, wapń – zastosowanie inhibitorów pompy protonowej z uwagi na zatrzymanie produkcji kwasu solnego ogranicza wchłanianie witaminy B12, magnezu i wapnia, uwaga nie przyjmować magnezu i wapnia jednocześnie, należy zachować odstęp,

– wszelkie leki i suplementy przyjmować w formie płynnej, aby dodatkowo nie obciążać żołądka.


Źródło: Ukryte terapie, Jerzy Zięba oraz Ziołolecznictwo, Aleksander Ożarowski

Fitoterapia, naturoterapia, medycyna naturalna – mój gabinet.